Juhli kansallispukua viikonloppuna tuuletuspiknikillä!

Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8.  ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää!

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Nuorisoseurat Hämeen alueella pukua voi tuulettaa ainakin seuraavissa paikoissa:

Akaan Toijalassa sunnuntaina 4. 8 Kinnarin museolla klo 13! Os Kinnarintie 42 Sotkia. Tervetuloa!

Lempäälä 4.8. kello 13 Lempäälän Kanttorinpuistikossa, sateen sattuessa viereisen Himminkodon aulassa. Lisätietoja täältä.

Nokia 4.8. Hinttalan markkinoilla Hinttalan kotiseutumuseolla klo 12 – 14.

Tampere 4.8. klo 12 – 14 Osmonpuiston laululavalla. Lisätietoja täältä.

Orivesi Pakkaa eväskori ja pue päällesi kansallispuku, jotain muuta perinnehenkistä tai niiden puutteessa kansallispukuasenne, ja saavu ma 5.8. 2019 klo 15 alkaen tuulettamaan Oriveden Taitokeskukselle. Vietetään eväshetkeä Auvisen takapihalla, tai sateen sattuessa sisällä, esitellään ja ihastellaan pukuloistoa ja esiäitien taitoa. Lisätietoja täältä.

Jokioisilla tuuletellaan kansallispukuja ti 6.8. klo 18 alkaen Paanan koululla. Samalla pidetään Tahdittomien ja Unkarilaisten vieraiden yhteinen musiikki- ja tanssi-ilta. Lisätietoa www.tahdittomat.fi

Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko.

Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä! Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281.”Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg ”hämäläispuvussa”, istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta.”

Lisää tietoa kansallispukujen tuuletuspiknikeiden pitopaikoista löytyy täältä.